Jedna z warszawskich uczelni we współpracy z firmą McDonald’s Polska utworzyła kierunek, dzięki któremu studenci będą mogli szkolić się w dziedzinie zarządzania w tak zwanym sektorze QSR (restauracji szybkiej obsługi).
Umowę między Akademią Leona Koźmińskiego w Warszawie a McDonald’s podpisano w zeszłym tygodniu.
Na nowo utworzonym kierunku będą mogły studiować osoby zatrudnione w firmie McDonald’s nie krócej niż od trzech miesięcy. Limit miejsc obejmuje 100 osób, a firma w całości pokryje koszty kształcenia studentów.
Uczelnia poinformowała, że będą to studia licencjackie, niestacjonarne, a sam kierunek ma być połączeniem zajęć teoretycznych na uczelni wraz z praktyką w firmie. Studenci zagłębią się w zagadnienia z obszarów zarządzania zespołem, marketingu, finansów, Logistyki oraz IT. Zajęcia będą prowadzone przez wykładowców z akademii oraz specjalistów z firmy McDonald’s.
Jak powiedziała dr Magdalena Koczuba-Sobieraj z ALK – „Absolwent kierunku Zarządzanie w sektorze QSR będzie posiadał ogólną wiedzę z zakresu zarządzania we współczesnym świecie z uwzględnieniem postępu technologicznego, cyfryzacji i kwestii zrównoważonego rozwoju, jak również wiedzę specjalistyczną dotyczącą kompetencji kierowników restauracji.”