Warszawa rozpoczęła prace nad polityką żywnościową miasta. „Warszawa może być pierwszym miastem w Polsce, które podjęło inicjatywę tworzenia funkcjonalnej i zrównoważonej polityki żywnościowej.”
Na stronie miasta wskazano, że w przygotowanie polityki żywnościowej Warszawy „włączyli się naukowcy ze stołecznych uczelni, którzy wzięli udział w pierwszym spotkaniu warsztatowym z ramienia Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego, Politechniki Warszawskiej, Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego, Szkoły Głównej Handlowej, Uniwersytetu Warszawskiego oraz Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego – PZH. W zespole są również przedstawiciele miejskich biur odpowiedzialnych za komunikację społeczną, zdrowie, edukację, gospodarkę odpadami, rozwój gospodarczy, współpracę międzynarodową, politykę klimatyczną oraz jednostek odpowiedzialnych za zieleń i wodę”.
Działania zostały podjęte w ramach realizacji Paktu o Żywnościowej Polityce Miejskiej z Mediolanu, który dotyczy promowania zdrowego żywienia i rozwoju zrównoważonego systemu żywnościowego.
„Zakończyliśmy już diagnozę systemu żywnościowego miasta, a kolejnym krokiem jest wypracowanie kierunków jego rozwoju, dzięki czemu przystąpimy do przygotowania projektu polityki żywnościowej Warszawy do 2030 r.” – powiedziała Aldona Machnowska–Góra, dyrektorka koordynatorka ds. kultury i komunikacji społecznej m.st. Warszawy.
WARSZAWA, PAKT, ŻYWNOŚĆ, PAKT O ŻYWNOŚCIOWEJ POLITYCE MIASTA, STOLICA, PROMOWANIE ZDROWEGO ŻYWIENIA