Zimna pogoda, ogranicza handel warzywami na rynku hurtowym w Broniszach. Krajowych młodych warzyw jest mało i są one droższe niż w ubiegłym roku. Nie ma jeszcze truskawek – poinformował ekspert rynku, Maciej Kmera.
Handel jest także ograniczony z powodu obostrzeń spowodowanych pandemią, nadal zamknięta jest HoReCa i szkoły (poza młodszymi klasami).
Jest już lepiej, ale „psuje szyki” pogoda, która ogranicza dojrzewanie, a jak jest mniej towaru, to jest droższy
– skomentował Kmera.
Zdaniem eksperta, warzywa są „zbyt drogie” jak na tę porę roku. Dodał, że dojrzewanie opóźnione jest ok 10 dni.
W handlu hurtowym pojawiły się polskie szparagi spod osłon i kosztują 30-38 zł za kg. „Szczyt szparagowy” jest zwykle w połowie maja, ale w tym roku przesunie się ze względu na pogodę. Niewiele jest krajowych kalafiorów, brokułów czy kapusty.
Nie ma polskich ziemniaków, zwykle można było już kupić młode „irgi”. Natomiast są importowane z Cypru, Maroka, Egiptu w cenie ok.2-2,5 zł/kg – wyliczał ekspert.
Od kilku dni tanieją pomidory; na rynku w Broniszach odmiany czerwone można kupić w cenie 5 zł/kg, a malinowe 6 zł/kg. Nie przekłada się to na ceny w sklepach, które proponują pomidory malinowe w cenie 10-15 zł/kg. Jak wyjaśnił Kmera, 100 proc. marża na warzywach jest standardem. Nadal drogie są pomidory koktajlowe.
Ogórki szklarniowe kosztują 4,5 – 5 zł/kg , a za ogórki typu gruntowego uprawiane w szklarniach trzeba zapłacić 5-6 zł/kg
Nadal jest sporo importowanych owoców. Drożeją cytrusy pochodzące z krajów śródziemnomorskich, wkrótce zastąpią je cytrusy (cytryny, grejpfruty, pomarańcze, mandarynki) z Afryki i Ameryki Południowej. Pojawiły się pierwsze dostawy moreli i nektaryn z Hiszpanii, są one jednak dość drogie.
Z polskich owoców a handlu są nad jabłka i gruszki. Cena jabłek jest zróżnicowana w zależności od odmiany, kosztują one 2-4 zł/kg. Gruszki, odmiana konferencja – to wydatek rzędu 3,5 zł/kg.
Praktyczne nie handluje się jeszcze polskimi truskawkami, owoce te pojawiają się w śladowych ilościach i pochodzą z uprawy szklarniowej, kosztują 20-30 zł za kilogram.
Jak zauważył Kmera, dojrzewanie truskawek jest opóźnione, prawdopodobnie większej ilości truskawek można się spodziewać za tydzień, ale pod warunkiem, że będzie słoneczna pogoda. W ubiegłym roku, o tej porze były już pierwsze truskawki spod folii, kosztowały 18-22 zł/kg.
Według badań firmy Kantar, truskawki są ulubionymi owocami Polaków, na pierwszym miejscu wymieniło je dwie trzecie badanych (65 proc.) – nic więc dziwnego, że są wyczekiwane przez konsumentów.
PAP/AS
Niemcy: Dla Polaków praca przy zbiorach szparagów nie jest już opłacalna