Nasze miasto już wkrótce stanie się pępkiem świata, przynajmniej tego alkoholowego a dokładniej tego zajmującego się pordukcją, sprzedażą no i konsumpcją rumu. Już 11 maja rusza festiwal SHOW RUM WARSAW.

Festiwal odbędzie się w Centrum Praskim Koneser. Organizatorzy zadbają o szeroki przekrój dostępnych napojów wysokoprocentowych. Swoje produkty zaprezentuje kilkudziesięciu wystawców z kilkunastu krajów.

Na miejscu uczestnicy będą mogli spróbować trunków z Dalekiego Wschodu (Japonia, Tajwan, Indie), Ameryki Południowej (m.in. Wenezuela, Ekwador) czy „kolebki” rumu, czyli Karaibów (Jamajka, Barbados). Swoich reprezentantów wystawi również Europa (m.in. Francja, Dania, Włochy).

show_rum_warsaw

W Centrum Praskim Koneser pojawią się napoje typowe dla Meksyku: tequila charanda czy mezcala. Nie zabraknie również whisky, która będzie dostępna w wersji finiszowanej w beczkach po rumie.

Szerokie spektrum smaków i aromatów to nie jedyna atrakcja przewidziana przez Organizatora. Dla osób chcących pogłębić wiedzę z zakresu rumów przygotowano sesje Masterclass, czyli zamknięte warsztaty dla grupy 25-30 osób prowadzone przez zagranicznych gości.

Odbędą się również pokazy tworzenia i serwowania koktajli oraz drinków z użyciem rumów. Nie zapomniano też o fanach dobrej kuchni. Stroną kulinarną wydarzenia zajmie się znana warszawska Restauracja Merliniego. Jej właściciel i szef kuchni, Bartłomiej Czerwiński, poprowadzi dwa pokaz gotowania na żywo – krewetek w rumie z mango, chili i zieloną kolendrą oraz wołowiny macerowanej w tequili z ananasem smażonym w cukrze trzcinowym i cynamonem.

ZOBACZ TAKŻE:

Czy pociągi z Warszawy do Gdańska pojadą z prędkością 200 km/h?

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Autor: Redakcja