Site icon ZycieStolicy.com.pl

W sklepach pojawiają się polskie warzywa i owoce! Ceny zwalają z nóg!

1844401 wynik

W sklepach pojawiają się już krajowe owoce i warzywa. Co prawda wiele warzyw i owoców typowych dla ciepłych miesięcy można dostać przez cały rok, jednak te krajowe najlepsze są właśnie wiosną i latem. W sklepach już pojawiają się pierwsze sezonowe warzywa i owoce. Jakie są ceny? Niektóre naprawdę zaskakują, wręcz zwalają z nóg, niestety negatywnie. W jakich cenach możemy je dostać? 

W sklepach pojawiła się już botwina, młoda kapusta, ziemniaki czy fasolka szparagowa. Jednak zachwyt nowalijkami mogą łatwo zgasić ich ceny. Sprawdzono ceny wybranych krajowych warzyw i owoców na giełdach spożywczych w podwarszawskich Broniszach. 

Na giełdzie kilogram fasolki szparagowej kosztuje pomiędzy 35 a 45 złotych, zaś za kilogram bobu trzeba zapłacić aż 42 złote. Kilogram szparagów to wydatek rzędu 15 złotych, a młodych ziemniaków pomiędzy 6 a 9 złotych. Młoda marchew kosztuje pomiędzy 3,30 a 4 złotymi za kilogram, z kolei młodą kapustę kupimy za 2-3 złote za sztukę, czyli taniej niż rok temu, gdy kosztowała 3-4,50 złotych.

Jak widać, nie wszystkie ceny są wyższe. Jednak te, które wzrosły mogą wprawiać w osłupienie. Należy zwrócić uwagę na fakt, że koszty warzyw i owoców mogą się różnić pomiędzy giełdami a bazarami w centrach miast.

Podwyżka cen to wynik wielu czynników, między innymi niesprzyjającej pogody – od początku roku rolnikom i sadownikom doskwierała susza i przymrozki. Ostatnio po ociepleniu znów zaczęło padać, a w niektórych miejscach w połowie maja spadł śnieg. Anomalie pogodowe niestety nie są korzystne w przypadku upraw. 

Dodatkowym problemem jest brak rąk do pracy. Sporą część pracowników stanowiły osoby z zagranicy, m.in. Ukrainy. W wyniku pandemii musiały wrócić do własnych krajów, co postawiło rolników i sadowników w trudnej sytuacji.

Exit mobile version