659
GIS przekazał, że klienci, którzy kupili mięso z indyka na kotlety filmy „Morliny” są narażeni na zatrucie salmonellą. Produkt został wycofany ze sklepów oraz przekazano numery partii, które mogą być groźne dla zdrowia.
Chodzi o produkt „Mięso z indyka na kotlety.”Morliny” Surowy wyrób mięsny świeży, 50 g” o numerze partii 2261003002. Termin przydatności do spożycia to 29.09.2020.
W mięsie wykryto salmonellę z grupy 07. Obecność niebezpiecznych bakterii stwierdzono w czterech z pięciu przebadanych próbkach.
„Produkt jest przeznaczony do spożycia po obróbce cieplnej, co minimalizuje ryzyko zakażenia, jednak ryzyko przeniesienia bakterii z mięsa na inne powierzchnie, niewystarczająca temperatura lub zbyt krótki czas obróbki może prowadzić do zakażenia człowieka i wystąpienia salmonellozy” – informuje GIS.
MIĘSO Z INDYKA, GIS, OSTRZEŻENIE, SALMONELLA, BAKTERIE SALMONELLI