Z buraków cukrowych można wytworzyć nie tylko cukier. Wiadomo od dawna, ale Südzucker pokazał, że można znaleźć całkiem nowe zastosowania.
Dawniej buraki cukrowe stanowiły popularne warzywo spożywcze – zarówno dla zwierząt, jak i dla ludzi. Współcześnie warzywo to raczej nie funkcjonuje jako standardowy dodatek do codziennego menu. Produkty odpadowe przemysłu cukrowniczego (melasa, wysłodki) oraz liście buraków stanowią cenną paszę, zwłaszcza dla bydła. Z melasy otrzymuje się również wiele produktów chemicznych, między innymi bioetanol, glicerynę i kwas cytrynowy. https://www.spirulina.pl/burak-beta/burak-cukrowy.html
Teraz znaleziono nowe zastosowanie. Jak informuje farmer.pl (https://www.farmer.pl/fakty/s-dzucker-bedzie-produkowac-papier-z-burakow-cukrowych,154867.html)- Swoim nowym produktem o nazwie „BeetKraft”, firma niemiecka Südzucker z odpadów pochodzących z przetwórstwa cukrowniczego będzie wytwarzać papier i materiały na opakowania. Firma opatentowała nową technologię rafinacji, która umożliwia przetwarzanie odpadów buraczanych z cukrowni na wysokiej jakości zamiennik masy celulozowej, używanej do produkcji papieru. Jak wyjaśnia firma, producenci papieru mogą materiałem „BeetKraft” z odpadów cukrowniczych zastąpić do 40 procent klasycznej masy celulozowej z włókien drzewnych, podczas produkcji papieru. W dodatku dzięki temu zabiegowi zwiększają stabilność tektury i papieru, a zmniejszają masę opakowania.
Z wynalazku zdają się płynąć same korzyści: mniej odpadów przemysłowych, mniej drzew do wycinki, oszczędność paliwa i mniej emisji. Z punktu widzenia rolnika należy mieć również nadzieję, że przy ewentualnej klęsce urodzaju cukrownie koncernu poradzą sobie z zagospodarowaniem wszystkich buraków od plantatorów.
Z punktu widzenia ekonomicznego, nowy wynalazek może przyczynić się do poprawy rentowność produkcji cukrowniczej. Można? Można …