Do jesieni 2022 r. na Uniwersytecie Rolniczym w Krakowie powstanie Centrum Innowacji oraz Badań Prozdrowotnej i Bezpiecznej Żywności. Koszt inwestycji (budowa i wyposażenie) to 65,4 mln zł, z czego 40 mln to środki unijne z budżetu województwa małopolskiego. Zarząd województwa małopolskiego 20 września przekazał władzom Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie promesę na 40 mln zł. Środki te pochodzą z Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Małopolskiego na lata 2014-2020. Pozostałe koszty, ok. 25 mln zł to wkład własny uniwersytetu.
Realizacja inwestycji powinna ruszyć w przyszłym roku i – jak poinformowała uczelnia – zakończyć się 31 października 2022 r. W Centrum pracować mają nie tylko naukowcy, ponieważ oferta badawcza skierowana będzie też do przedsiębiorców działających w sektorze rolno-spożywczym, a zwłaszcza do producentów i przetwórców.
„Spełnia się nasze marzenie o rozbudowie Wydziału Technologii Żywności naszej Uczelni. Budowa Centrum Innowacji oraz Badań Prozdrowotnej i Bezpiecznej Żywności będzie największą inwestycją w historii naszej Uczelni. Będzie to ośrodek z najnowocześniejszą w Polsce Południowej infrastrukturą, która pozwoli na koncentrację i intensyfikację działalności badawczo-rozwojowej i wdrożeniowej w zakresie innowacyjnych technologii produkcji bezpiecznej i żywności, co z pewnością przyczyni się do rozwoju nowych produktów i poprawy jakości produktów żywnościowych na rynku, a także optymalizacji warunków przechowywania i zagospodarowaniu odpadów” – powiedział prof. Włodzimierz Sady, rektor Uniwersytetu Rolniczego im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.
Wicemarszałek województwa Łukasz Smółka podkreślił, że jest to „kolejne ważne przedsięwzięcie, które posłuży wzmocnieniu infrastrukturalnego sektora naukowo-badawczego” i że ta „nowa inwestycja pozwoli na zwiększenie możliwości i rozwoju uczelni, poszerzy zakres zdobywanej wiedzy”.
Centrum Innowacji oraz Badań Prozdrowotnej i Bezpiecznej Żywności stanie na terenie Uniwersytetu Rolniczego przy ulicy Balickiej. Powierzchnia użytkowa budynku wyniesie 3,1 tys. mkw. Uczeni będą tu pracować nad nowymi technologiami produkcji i przetwórstwa żywności – takimi technologiami, które poprawią jakość jedzenia (polepszą wartość odżywczą, wyeliminują szkodliwe składniki i alergeny) i przyczynią się do wzrostu konkurencyjności polskiej żywności i całego sektora spożywczego. Nowa jednostka ma też poszukiwać nowych systemów pakowania i magazynowania żywności i przetwarzać odpady pochodzące z przemysłu spożywczego.
Działalność Centrum w dużej mierze skupiona będzie na ekologii i ochronie środowiska – poprzez m.in. maksymalne wykorzystanie potencjału surowców roślinnych i zwierzęcych oraz zapewnienie odzysku składników aktywnych substratów i ich wykorzystanie w gałęziach przemysłowych: od technologii żywności, medycyny i farmacji, przez rolnictwo i hodowlę zwierząt, na przemyśle paliwowym i kosmetycznym kończąc.
źródło: liderzyinnowacyjnosci.com