Site icon ZycieStolicy.com.pl

Otwarcie barów i restauracji. Jak będą wyglądać środki bezpieczeństwa?

kawiarnia

Od 18 maja bary, kawiarnie oraz restauracje wznowią swoją działalność. Zmiany wynikają z wprowadzenia trzeciego etapu odmrażania gospodarki. Lokale będą funkcjonować zgodnie z obowiązującym reżimem sanitarnym.

Klienci w lokalach gastronomicznych będą mogli przebywać nie tylko w ogródkach, lecz także w środku. Aby zachować bezpieczną odległość, będzie obowiązywał limit osób, które mogą w tym samym czasie przebywać w danym pomieszczeniu. Limit jest obliczany na podstawie powierzchni lokalu — na jedną osobę ma przypadać 4 metry kwadratowe. Stoliki mają być regularnie dezynfekowane. Między stołami zachowana będzie odległość 2 m. Pracownicy będą musieli nosić maseczki oraz rękawiczki ochronne.

Premier Mateusz Morawiecki apeluje, aby restauracje oraz kawiarnie otwierały swoje ogrody. Na świeżym powietrzu, jak mówią nam epidemiolodzy, jest bezpieczniej — tam, gdzie można, w taki sposób będą funkcjonowały te lokale gastronomiczne – powiedział.

„Pozwólmy ruszyć sektorowi gastronomicznemu, zanim będziemy mówić, że będzie można zrobić duże imprezy, jakimi są wesela, duże spotkania integracyjne czy inne wydarzenia w lokalach, które z natury swojej nie są możliwe w tym reżimie dystansowania się” – przekazał minister zdrowia zapytany o organizację większych uroczystości.

Exit mobile version