W poniedziałek, 18 maja zniesiono kolejne obostrzenia i w ramach III etapu odmrażania gospodarki otwarte zostały między innymi bary, restauracje, a także salony fryzjerskie i kosmetyczne.
Nie każdy jednak wie, że nawet w otwartych restauracjach jest obowiązek zasłaniania ust i nosa. Do lokalu wchodzimy więc w maseczkach i zdejmujemy je dopiero wówczas, gdy usiądziemy przy stoliku. Natomiast, w chwili gdy wstajemy, by wyjść lub skorzystać z toalety, znów musimy zasłonić usta i nos.
W lokalach gastronomicznych obowiązują również dodatkowe środki bezpieczeństwa. Na każdą osobę przypada 4m2 powierzchni. Między stolikami ma być minimum 2 metry odstępu, a między gośćmi siedzącymi przy oddzielnych stolikach 1,5 m. Odległość może być mniejsza pod warunkiem, że będą oddzielone przegrodą.
Ponadto na stołach nie może być przypraw czy chusteczek jednorazowych, a wszystkie powierzchnie muszą być dezynfekowane po każdym kliencie.