Do tej pory nie było dowodów wskazujących na to, że żywność jest droga transmisji wirusa SARS-CoV-2. EFSA podkreśla również, że na podstawie doświadczeń z wirusami SARS i MERS można sądzić, że nie dochodzi do infekcji człowieka poprzez żywność wirusem SARS-COV-2. Tak więc jest mało prawdopodobne, aby wirus przenosił się przez żywność, i nie było dotychczas dowodów aby miało to miejsce.
Jak się okazuje, wszytko jest możliwe. Lokalne władze miasta w Chinach – Shenzen 13 sierpnia poinformowały, że mrożone skrzydełka z kurczaka miały koronawirusa. Mięso do chińskiego miasta przybyło z Brazylii. Wszyscy pracownicy, którzy mieli styczność z zakażonym towarem, zostali przebadani na obecność koronawirusa. A wszystki produkty, które miały z nim stycznośc zostały wycofane ze sprzedaży.
Co więcej, dzień wcześniej do Chin przybyły również zakażone krewetki z Ekwadoru. Oprócz tego zarejestrowano kilka innych przypadków koronawirusa wśród importowanych do Chin produktów. Odnotowano je między innymi w mieście Yantai.
KORONAWIRUS, KORONAWIRUS NA ŻYWNOŚCI, CHINY, SARS-COV-2, COVID 19, EFSA, SHENZEN, CHINY, BRAZYLIA, EKWADOR, YANTAI, ZAKAŻONE SKRZYDEŁKA, ŻYWNOŚĆ, ZAKAŻONA ŻYWNOŚC, KREWETKI